Hírek, cikkek

A google webfontok használata ingyenessége és kényelmessége miatt mára eléggé elterjedt, és sokszor elõfordul, hogy megtetszik egy kereskedelmi forgalomban lévõ betûtípus, de nem tudjuk vagy nem akarjuk megvenni.

A Museo típus is egy divatos fizetõs betûtípus, a csomagban több stílust és vastagságot is megkapunk. Ha egy saját kis oldalban, blogban ehhez a betûhöz hasonlót szeretnénk használni nem muszáj megvenni, lehet valamilyen serif típussal helyettesíteni.


Cmkk/Tags:
Te is szeretnéd megkönnyíteni felhasználóidnak a belépést és regisztrációt?

Használj facebook bejelentkezést. Most CakePHP alatt mutatom meg, hogyan lehet legegyszerûbben megoldani. Nem olyan nagy ördöngõsség, de azért elég sok lépésbõl áll.

Cmkk/Tags: CakePHP, facebook
A webtreats-en amit korábban már említettem, rengeteg ingyenesen felhasználható grafikai anyag gyûlt össze.

Érdemes belelapozni. Egyet-egyet belinkeltem.

Cmkk/Tags:
Van egy nagyon szép és a szokásostól eltérõ képgaléria plugin jQuery-re.
A képeket perspektívikusan helyezi egymás mögé, és amikor rákattintasz akkor úgy tûnik el az adott kép, mintha elhaladna egy ûrhajó :)
Nagyon látványos.

Cmkk/Tags:
A menüket, vagy kategória menüket általában nem kézzel hozzuk létre, hanem adatbázisban tároljuk. A tárolásnál egészen biztosan bejegyzésre kerül egy azonosító a menühöz, a szülõ azonosítója, a felirat és esetleg az url.

Ebben a példában a CakePHP TreeBehavior használatával fogjuk létrehozni a többszintû listából készített menüszerkezetet, méghozzá úgy, hogy meg is jelöljük azokat a menüket, amelyeknek van gyermeke!

A lekérdezés sokkal gyorsabb, ha nem rekurzívan, hanem egy egyszerû listába kérjük az eredményt oly módon, hogy szülõ szerint rendezünk!

Cmkk/Tags:
Biztos te is szoktál néha hosszú oldalaknál tartalomjegyzéket készíteni, vagy egy több blokkos kezdõoldalon a menübõl nem aloldalra, hanem egy adott blokkra ugrasztani a látogatót.

Ez simán megtehetõ a hagyományos hash tag-el ( pl: #blokk1 ), de ekkor az oldal tényleg oda "ugrik". Ehelyett szépen lassan animálva is gördülhet, ami sokkal látványosabb, nagyobb felhasználói élményt nyújt.

Cmkk/Tags:
Tedd be te is oldaladba a vicces weboldal fordítót :)

Cmkk/Tags:
A tegnapi nap folyamán beillesztettem a legújabb fejlesztést az oldalba. A szerkesztõn az utolsó fülre kerültek a CSS3 kódokat generáló beállítási lehetõségek. Ezek a színátmenetes háttér, elemek elforgatása css-bõl, doboz sarkainak kerekítése, külsõ belsõ és szöveg árnyék. A tulajdonságok kódja a böngészõk támogatottsága miatt kusza, ezért kézzel nehézkes és hosszadalmas lenne megírni õket. A szerkesztõvel, egyszerû gombok és csúszkák segítségével állíthatóak ezek a beállítások.

Próbáljátok ki, de egyenlõre Firefox 6 alatt! Nagyon fog tetszeni.

Cmkk/Tags:
Sokan azt gondolják, hogy a lenyitható multilevel ul menü már lerágott csont, pedig vannak akik nem tudják mire kell vigyázni a létrehozásakor, hogy jó helyen jelenjen meg a megfelelõ mûködéssel. Ennek a logikáját lehet egy div elemekbõl épített menünél is alkalmazni, az alapelvek ugyanazok!

Cmkk/Tags:
Amikor dõlt stílusú webfontot használsz mint például a a Muli lightitalic, a stílust be kell állítani a css rule-ben is! Ez a beállítás a legtöbb böngészõben nem okoz problémát, de enélkül a Chrome nem fogja rendesen megjeleníteni.


Cmkk/Tags:
Chrome-ban a font smoothing (betûk simítása vagy antialiasing) nem teljesen tökéletes.
Ha összehasonlítjuk, (nagyobb betûméreten a legfeltûnõbb) igen nagy a különbség Firefox és Explorer böngészõkhöz képest.

Cmkk/Tags:
Új funkció a "css-editor.org"-on: élõben formázható css3 gomb készítõ alkalmazás.
Button Designer

Cmkk/Tags:
A Google a Yahoo és a Bing összefogtak, hogy egy közös html elemeket jelölõ szótárt alkossanak a webmestereknek, amellyel a weboldalon a keresõmotorok számára is érthetõ struktúrált formát adhatnak vissza.
Ez a nemrég indult schema.org  oldalon bárki számára elérhetõ.

Azonban tudni érdemes, hogy ehhez hasonló kezdeményezés már korábban (néhány éve) elindult, egy nonprofit szervezet alkotta meg, ez a microformats.org oldalon található. Azért említeném meg, mert ez a korábbi a css class attribútumot használja a struktúra felépítéséhez, és bizonyára ez adta az ötletet az új "séma" kialakításához is, mivel a struktúrálható típusok is hasonlók.

Cmkk/Tags:
Hello!

Ezt a gombot kizárólag css3-al hoztuk létre!

A legfrissebb böngészõk már támogatják az itt felhasznált praktikákat. Érdemes lassacskán kísérletezni velük.


Cmkk/Tags:
Csak egy gyors hasznos link.

Találtam egy nagyon szimpatikus oldalt, ahol letölthetõ egy csomó "seamless pattern", vagyis mozaikolható minta kép. Ezek olyan minták, amelyek ismétléskor (kitöltéskor) minden oldalukon illeszkednek, nem lesz kockás, csíkos, elcsúszott a minta.

Cmkk/Tags:
A css-ben egy html elem teljes helyfoglalását meghatározhatjuk a szélesség, behúzás, keret és margó szélességeinek összeadásával.

Az elem szélessége=width+padding*2+border-width*2
Teljes helyfoglalás=width+padding*2+border-width*2+margin*2

A magassága ugyanígy van számítva, csak a height értékekkel!

Cmkk/Tags:
A css-editor.org egy ingyenesen használható wyswyg stíluslap szerkesztõ alkalmazás, immáron kiegészítve css3 kód generáló füllel, melyben csúszkák segítségével állíthatod a színátmeneteket, árnyékolást és a szövegek elforgatását is!

Cmkk/Tags:
Vlasszon nyelvet!
Keress a tartalomban
Kattintson ide az adatok elkldshez!